Hotel Hartzeer


Hotel Hartzeer - Gedachten overload

Gedachten overload

Wij zijn ervan overtuigd dat niet de pijnlijke emoties, maar de pijnlijke gedachten eromheen je in een depressie kunnen doen belanden. Niet overmatig voelen maar overmatig denken maakt je depressief in plaats van bedroefd. Het zet je muurvast in donkere gedachten die je als een muur omringen en die op den duur je emoties afknellen. Een depressie is een staat van verdoving, van niets kunnen voelen, waardoor je afgesneden raakt van je levenslust.

‘Wees geduldig met alles wat er onopgelost is in je hart, en probeer de vragen zelf lief te hebben,’ schreef de dichter Rainer Maria Rilke. Je hoeft niet alle antwoorden paraat te hebben en zeker niet nu al. Laat de tijd zijn werk doen. Probeer niet met je verstand uit te vogelen wat het allemaal betekent.

Geef ruimte aan wat je voelt. Geef elke emotie aandacht, bekijk haar met mildheid en laat haar vrij door je heen bewegen, maar neem het verhaal dat je eromheen hebt gesponnen niet te serieus. Het is maar een verhaal. Door jou bedacht, vanuit jouw perspectief, op dit moment, zonder het complete overzicht te hebben.

We weten niets. We denken dat we weten en houden ons vast aan onze meningen en ideeën als drenkelingen aan drijfhout, maar we weten niets.

Uiteindelijk tellen alleen de nuchtere feiten: hij is weg. Je bent weer alleen. Met of zonder kinderen. Van alle soorten liefde is de romantische variant de minst betrouwbare, omdat het hart nu eenmaal grillig is en het vlees zwak. Juist waar er trouw en toewijding gevraagd wordt, is er de meeste kans op afzwakking van gevoel. Je let even niet op en er is ruimte voor een ander leven in plaats van een leven met jou.

Wie is als verantwoordelijke aan te wijzen als het leven niet geeft wat het naar jouw idee beloofd heeft? Bij welk loket moet je dan zijn om te klagen?

Dus. Wie er een reet van snapt van de liefde, die mag het zeggen. Aan de andere kant: wie denkt er een reet van te moeten snappen, van de liefde, die snapt er geen reet van.