Hotel Hartzeer


Hotel Hartzeer - Tijd is je bitch

Tijd is je bitch

Een realiteit verwerpen betekent het leven verwerpen. Het betekent verzet bieden tegen ‘wat is’. Je weigert te ontvangen wat zich aandient en houdt krampachtig vast aan hoe het was toen ‘alles nog goed’ was.’ ‘In je hoofd is een conflict ontstaan tussen de realiteit en je overtuiging hoe het zou moeten zijn,’ zegt filosofe Sabine Wassenberg. ‘Het kost tijd om het verhaal in je hoofd bij te stellen. Een oud element wissen uit die set aan overtuigingen, de bril waardoor je de wereld ziet, voelt aan als rouwen.’

Begrijp dat het veel vraagt van je systeem om een oude werkelijkheid achter je te laten en een nieuw pad in te slaan. Zeker omdat het NIET JOUW KEUZE WAS. We horen je. Staat genoteerd. De weerstand die je ervaart is een natuurlijke reactie. Daarom hoef je ook niet enorm teleurgesteld in jezelf te zijn als je dit zo voelt. Het is een hardnekkig mechanisme om gewoon terug te willen wat je had en het kost tijd om dit te tackelen. Tijd is je bitch. Echt. Het gaat je lukken.

De eerste stap in je verwerking is niet de weerstand die je voelt uit de weg te ruimen, maar juist erbij te blijven en je aversie gewoon maar te ervaren. Je moet niet verlichter willen zijn dan je in werkelijkheid bent, niet sneller willen gaan dan het proces toelaat. Anders sla je dingen over en doe je twee stappen terug.

Wat de tegelspreuken op Instagram en de kaartjes aan theezakjes ook beweren: als je weerstand voelt tegen de realiteit dan is dat geen ramp. De Boeddha zegt dat lijden bestaat uit weerstand voelen tegen wat is en verlangen voelen naar wat niet is. Ja ja, dat weten wij ook wel. Maar als weerstand is wat er is, dan ‘mag dat er zijn’, om in het spirituele jargon te blijven. Als je boos bent op de weerstand dan vererger je dat juist. Dan stapel je weerstand op weerstand.

Dus.

Door met mildheid naar je innerlijke verzet te kijken en je erbij te ontspannen, zwakt het af en verliest het zijn greep op je.