Hotel Hartzeer


Hotel Hartzeer - Waarom je nú moet stoppen met zijn gedrag te analyseren

Waarom je nú moet stoppen met zijn gedrag te analyseren

Zet een paar vrouwen bij elkaar en waar praten ze over? Juist ja, over mannen. Of beter gezegd: over problemen met mannen. Zo zat ik laatst bij een etentje met een paar vriendinnen. Mooie, slimme, sterke vrouwen met droombanen en killerbodies. Waar ging het over? Wat de vriend van A. in vredesnaam bedoelde toen hij zei dat hij liever niet met haar en de kinderen uit haar vorige relatie op vakantie wilde. Waarom de veelbelovende date van vriendin S. nooit meer had teruggebeld. Dat de ex van vriendin R. had geappt dat hij haar zo miste en waarom hij dat nou had gedaan.

Hele analyses werden erop losgelaten. Dat de vriend van A. nou eenmaal moeite had met binden, maar overduidelijk wel gek was op haar. Dat de veelbelovende date van S. het waarschijnlijk druk had met zijn werk en dat ze geduld moest hebben. Dat de ex van R. er waarschijnlijk achter was gekomen dat zijn nieuwe vriendin, degene waarvoor hij R. had ingeruild, een narcistische bitch is.
Na enkele uren brainstormen, vier flessen wijn en talloze theorieën waren we nog geen steek verder. En misschien is dat ook helemaal niet erg, want we hebben verschrikkelijk gelachen. Een stuk triester waren alle uren, wat zeg ik, dagen (waarschijnlijk maanden), die ik doorbracht met het obsessief nadenken over mijn toenmalige vriend. Wat wí­lde hij, wat bedÃóelde hij nou echt, waarom deed hij niet dá­t in plaats van dát? Nu achteraf denk ik vooral: wat een energie heb ik aan het nadenken over hém verspild, terwijl ik honderd keer beter over mijzelf had kunnen nadenken.
Inmiddels ben ik tot het inzicht gekomen dat het analyseren van het gedrag van je vriend, ex-vriend, date, ex-date of welke gecompliceerde man dan ook geen enkele zin heeft. En dit is waarom:

1. Je zult nooit weten of je analyse klopt
De meeste mensen hebben nauwelijks weet van hun innerlijke motieven. Geloof me, hij weet écht niet waarom hij altijd zo snauwerig is in de ochtend. Dus stel dat je hem confronteert met jouw theorie over zijn gedrag, dan zal hij het hoogstwaarschijnlijk niet herkennen. Of hij herkent het, maar óntkent het. Want hoeveel mensen zeggen nou recht in je gezicht dingen als: ik heb je niet teruggebeld omdat ik even afgeleid was door iemand anders.  Kortom, je kunt een geweldige analyse maken, maar je zult nooit weten of het klopt. Dus blijf je maar schaven, blijf je maar piekeren, blijf je er maar over brainstormen met je vriendinnen, maar de uitkomst zul je nooit krijgen.
Advies: accepteer dat je nooit helemaal zult begrijpen waarom hij iets doet.

2. Je kunt hem niet veranderen
We denken altijd dat als we precies weten hoe iets zit, de situatie daarmee ook meteen zal veranderen. Of nog erger: wij denken dat als we het maar snappen we daarmee ook de formule in handen hebben waarmee we alles kunnen veranderen. En dat is een grote valkuil, want dit is waar valse hoop geboren wordt. Let op: ook al weet je precies hoe het zit, je kunt niet iemand anders z’n gedrag veranderen. Hooguit kun je iemand met zijn gedrag confronteren en vertellen wat het met jou doet. Misschien doet hij daar dan iets mee. Maar misschien ook niet.

3. Steek liever energie in jezelf
Het gedrag van mannen is soms ook onbegrijpelijk en het is ook niet eerlijk als je niet de behandeling krijgt die je verdient. Maar in plaats van dat je over hem nadenkt, wil ik dat je de focus naar jezelf verlegt. Dus in plaats van: ‘Waarom doet hij dit’, stel je jezelf vragen als: ‘Wat vind ik hiervan?’, ‘Wat voel ik hierbij?’ en ‘Is dit acceptabel?’ Verspil alsjeblieft geen tijd meer aan allerlei droombeelden en het vergoelijken van slecht gedrag. Geloof me, het maakt echt niet zoveel uit waarom iemand iets doet. Reken iemand af op zijn gedrag en hoe jij je daarbij voelt. Ik beloof je dat je hier enorm van gaat opknappen.