Hotel Hartzeer


Hotel Hartzeer - Blueberry cheesecake ijs

In het boek Altijd ijs van Marleen Visser staat een fantastisch recept voor troost-Blueberry-cheesecake-ijs. Een absolute must eat voor iedereen met hartzeer…

Voor +/- 6 bollen ijs

Ingrediënten

  • Roomijscustard, zie recept
  • 1 tl vanille-extract
  • 100 g roomkaas

Voor de saus

  • 135 g blauwe bessen
  • 50 ml water (of genoeg tot de bessen in een 1/2 cm laagje water staan)
  • 1 el kokosbloesemsuiker

Voor de cookie dough

  • 6 dadels (± 120 g)
  • 60 g havermout
  • 50 g bruine amandelen
  • 1 el kokosbloesemsuiker
  • snufje gemalen zeezout

Benodigdheden

  • Steelpannetje
  • Keukenmachine
  • IJsmachine of staafmixer
  • Luchtdichte vriezerdoos

Bereiding

  • Bereid de roomijscustard volgens de instructies op deze pagina
  • Voeg het vanille-extract toe aan de afgekoelde roomijscustard en meng goed. Roer de roomkaas door de roomijscustard tot dat het goed verdeeld is.

Voor de saus

  • Doe de blauwe bessen, het water en de kokosbloesemsuiker in een steelpannetje. Breng aan de kook en laat het mengsel zo’n 15 minuten zachtjes koken op laag vuur totdat de bessenmix iets indikt. Haal de pan van het vuur en laat afkoelen.

Voor de cookie dough

  • Meng de dadels met de havermout, amandelen, kokosbloesemsuiker en het zeezout in de keukenmachine. Laat de machine draaien tot het deeg een bal vormt. Bij grote hoeveelheden kan dit langzaam gaan, voeg dan een 1 el beetje water toe. Haal de deegbal uit de machine en verdeel in kleine stukjes.

Het ijs bereiden

  • Met ijsmachine: bereid het ijs volgens de instructies van de ijsmachine. Bewaar ongeveer 2 eetlepels blauwe-bessensaus en cookie dough voor garnering en voeg de rest toe aan het ijs en draai het ijs nog enkele minuten door. Schep het ijs vanuit de ijsmachine in een luchtdichte vriezerdoos en laat het minstens 2 uur in de vriezer staan.
  • Zonder ijsmachine: giet het mengsel in een luchtdichte vriezerdoos en vries het in. Breek na een ½ uur de ijskristallen, idealiter met een staafmixer en een vork voor de zijkanten. Herhaal dit gedurende 3-4 keer tot het ijs romig is geworden. Bewaar ongeveer 2 eetlepels blauwe-bessensaus en cookie dough voor garnering en voeg de rest toe aan het ijs. Laat het ijs gedurende 7-8 uur in de vriezer staan.
  • Serveer het ijs met de extra blauwe-bessensaus en cookie dough.
  • Post een foto van je creatie op de Hotel Hartzeer-Facebookpagina!